Decolorarea părului ar trebui făcută la salonul de înfrumusețare, de către un specialist, pentru a te asigura că părul tău va fi cât mai puțin afectat de acest proces. Totuși, este important să știi câteva lucruri, dacă vrei să îți păstrezi părul frumos și sănătos!

Ponturi pentru decolorarea blândă a părului

Procesul prin care părul se decolorează este destul de simplu. Produsele folosite (pudra decolorantă și oxidantul) acționează în 2 pași: în primă fază un ingredient alcalin deschide cuticula pentru ca apoi decolorantul să poată pătrunde în interiorul firului de păr, pentru a distruge pigmentul natural al acestuia. Așadar, pigmentul rămâne încă acolo, însă este atât de segmentat încât nu îl mai poți vedea – și astfel părul devine blond.

Partea proastă este însă că odată cu distrugerea pigmentului, sunt distruse și o parte dintre legăturile proteice din firul de păr, iar astfel părul capătă aspectul acela de păr ars, degradat, deloc plăcut. În funcție de cât de agresivă este decolorarea, părul va fi mai mult sau mai puțin afectat. Decolorarea făcută în mod corect și responsabil, de un specialist, va afecta cel mult 15-20% dintre legăturile acestea proteice, deci părul nu va avea foarte mult de suferit. În cazul unei decolorări agresive, daunele pot fi însă majore, iar singura soluție pentru remediere a situației poate fi tunderea părului ars.

Pentru o decolorare cât mai blândă, poate fi nevoie de vopsiri repetate – de pildă, dacă ești brunetă și vrei să ajungi la un blond deschis, nu te aștepta să ți se îndeplinească acest vis cu o singură decolorare. Specialistul îți va recomanda să deschideți treptat nuanța părului, astfel încât părul tău să nu fie ars la final. Lasă întotdeauna cel puțin 10 zile între decolorări, oricât de blânde ar fi acestea.

Este foarte important și să folosești produse de calitate superioară pentru decolorarea părului. Dacă hairstylist-ul îți recomandă anumite produse, este bine să îl asculți, chiar dacă există și variante mai ieftine. Există, de asemenea, unele produse care pot fi folosite în paralel cu decolorarea, pentru protejarea firelor de păr – acestea vor crește prețul plătit pentru decolorare, însă în mod cert merită investiția.

Așteptările tale trebuie însă să fie foarte realiste când iei decizia de a îți decolora părul. Nu te aștepta să obții un blond platinat impecabil dacă tu ai părul brunet închis. Limitează-te la un blond mai închis și nu vei fi dezamăgită.

De asemenea, dacă ai părul foarte creț trebuie să te aștepți ca decolorarea să fie mai dificilă. Riscul de ardere a părului este mai mare în cazul tău pentru că părul creț reacționează mai greu la decolorare – asta înseamnă că procesul trebuie să fie mai agresiv.

decolorarea_parului_blond

Foto: Pinterest

Cum te pregătești înainte de decolorarea părului

Pentru ca părul să reziste cât mai bine la procesul de decolorare, este esențial să fie pregătit înainte. Produsele de hidratare și de fortificare a firelor de păr ar trebui introduse în rutina de beauty cu cel puțin o săptămână înainte de deschiderea culorii părului.

Decolorarea deshidratează părul, îl rupe și favorizează electrizarea, în timp ce hidratarea rezolvă într-o oarecare măsură toate acestea probleme. Așadar, folosește mai multe măști hidratante, tratamente și balsam care nu necesită clătire cu câteva zile înainte de a merge la salon pentru a obține blondul mult dorit.

Un alt lucru pe care ar trebui să îl faci este să îți lași părul nespălat. Oricât de ciudat ar părea, toți hairstyliști interzic șamponarea părului cu 1-2 zile înainte de decolorare. Asta pentru că uleiurile naturale ale scalpului vor proteja firele de păr în timpul decolorării, fără însă să afecteze în mod nedorit procesul de decolorare. Nici folosirea aparatelor de coafat nu este recomandată în zilele de dinaintea decolorării podoabei capilare.

Îngrijirea părului post-decolorare

Părul decolorat necesită o îngrijire aparte, așa că rutina de beauty trebuie adaptată după ce alegi să devii blondă. Hidratarea nu mai este opțională, ci devine absolut necesară. Balsamul leave-in devine obligatoriu după fiecare spălare, măștile intens hidratante trebuie făcute cel puțin o dată pe săptămână, iar uleiul de păr trebuie aplicat la fiecare coafare pe vârfuri. De asemenea, trebuie să folosești produse cu protecție termică ori de câte ori îți usuci părul cu foehn-ul, îl îndrepți cu placa ori îl coafezi cu ondulatorul.

Tratamentele profesionale cu cheratină pe care le poți face la salonul de înfrumusețare o dată la câteva luni vor reda părului aspectul sănătos pe care îl avea înainte de a fi decolorat.

Pe timpul verii, părul decolorat are nevoie de protecție împotriva radiațiilor ultraviolete, în timp ce iarna este bine să ai grijă la accesoriile din lână, dar și la frig. Atât căciulile voluminoase, cât și temperaturile foarte joase îți vor agresa părul blond, făcându-l să se electrizeze și oferindu-i un aspect nesănătos.

În funcție de nuanța de blond pe care ai ales-o, poate fi nevoie să folosești un șampon nuanțator violet. Asta pentru că părul decolorat poate căpăta rapid nuanțe nedorite de galben sau portocaliu, pe care le poți neutraliza cu tonuri și reflexe violet.